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Fournisseur Actuel du Conseil Général du Var
La cado: preparacioun traditiounalo i perfum prouvençau
Il Ero uno fes la cado … Aquelo galeto, i rabat daura, grand disque de pasto douço cuecho au fiò de bos es arribadoun bèu jour dins la biasso di fustié Genès . Carrejado pèr lis armado de Napouleoun, es trobon uno plaço dins lou quartié de Besagno.
Vendudo à la crido dins li carriero, la cado èro alor lou goustaroun dóu matin vèire lou dejuna dis oubrié di ataié de la navalo.
La cado un vertadié delice.
Soun goust noun se defeni, mesclage sutiéu d’uno farino de cese, un pessu d’òli d’óulivo claro, se fai couire dins de grand platèu de couire estama, dins lou four de bos. Es aquelo alchimìo que n’en vai faire uno galeto requisto. Se fai couire quàuqui minuto à n’auto temperaturo emé de bos de chaine, la cado se manjo caudo, tiedo e meo frejo lou lendeman.
« Farinata » genoveso, la soca nissarde, fai l’encantamen di pichot coue di grand.
Lou marcat cous Lafayette.
Es la memòri di toulounen, soun enfanço boulegadisso vo siavo, li perfum, li coulour, l’acènt e enjusqu’à la rampelado di marchand de cado que desempièi qu’an abandouna li vilo ounte li vesiès lou grand platèu tanca sus l’anco, e dins la man libre lou coutelas pèr prepara de pourcioun abelano à souvet...
Perfum, coulour, acènt, lou marcat dóu Cous Lafayette canta pèr Becaud es la memòri di toulounen e toulounènco.
En plaço desempièi 1989, li dous carretoun de Dédé soun devengu uno partido dóu païsage toulounenc.
Pèr diversifia aquelo preparacioun traditiounalo, d’àutri cado i perfum prouvençau : anchoio, óulivo, cebeto e tambèn figo pèr uno cado sucrado vous saran prepausado.
Lou sucrié vo la saliero se boulegon au goust de cadun.
La croumpo dóu moussèu de cado vous es dounado dins un moussèu de papié journau, que curbèn impacien e tout en caminant se n’en prèn un moussèu. Es la recoumpenso di drole à la fin dóu marcat, tapo la pichoto fam de vounge ouro...
Nous agrado la visto dóu dessus lisquo e ounchous e de dessouto uno testuro groussiero, resulto de la couissoun sus uno souleto faço.
La pasto de cado tousco fond dins la bouco. Countènt repleguant lou papié journau mens pèr se coungousta dóu rèsto à la debuto dóu repas que pèr s’eissuga li det que saran gras...